logo website

Welke e-sigaret kiezen

Alles staat of valt met de voldoening die je krijgt bij het dampen van een e-sigaret. Krijg je niet de juiste voldoening, dan is de kans heel groot dat je weer gewoon die ongezonde sigaret gaat roken.

Wanneer je kijkt naar de e-sigaret, dan is de voldoening afhankelijk van:
 1. Een goede verdamper voor de vloeistof
 2. Een betrouwbare veilige batterij met voldoende vermogen
 3. Gebruiksgemak

De verdamper

De nicotinevloeistof moet verdampt worden, voordat je hem kunt inhaleren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen cartomizers en clearomizers.
Bij cartomizers zit een soort spons die de vloeistof kan opzuigen en bij clearomizers zit de vloeistof in een tank waarvan het niveau vanaf de zijkant zichtbaar is.
Beide systemen bevatten ook de atomizer, welke bestaat uit een spoel waardoor de stroom loopt, en deze de vloeistof verwarmt en laat verdampen. Zie een aantal foto's hieronder:


Veel mensen geven de voorkeur aan een clearomizer omdat deze makkelijk is na te vullen en je precies ziet hoeveel vloeistof er nog in de verdamper zit.
 

De batterij


Te vaak kiezen een e-sigaret die teveel op een echte sigaret lijkt met een veel te kleine batterij. Deze hebben vaak de volgenden nadelen:
 1. Levert te weinig vermogen, waardoor je heel rustig en langer moet trekken om toch iets van voldoening te krijgen.
 2. Gaat niet lang mee, waardoor je hem snel weer moet opladen
 3. Je ziet vaak niet wanneer de batterij leeg is.
Wil je toch een zo klein mogelijke e-sigaret, zorg er dan gewoon voor dat je minimaal 2 batterijen besteld, zodat je altijd kan blijven dampen. Mijn eigen ervaring is, is dat een 650 mAh batterij ongeveer 8 uur meegaat. Dus voor 1 dag dampen heb ik (en ik damp best flink door), dus twee van die batterijen nodig.

Er zijn verschillende oplossingen om ervoor te kunnen zorgen dat je kan dampen:
 1. Een zg. pass-through oplossing met USB kabel, zonder batterij. Deze sluit je aan op een laptop USB poort of een externe USB lader. Nadeel van een PC (USB2.0 poort) is wel dat die 5V en maximaal 500mA levert, hetgeen betekent dat je een maximaal vermogen hebt van 2.5W. Een USB 3.0 poort levert max. 4.5W en een USB3.1 poort maximaal 10W. Ik heb hier een Samsung USB lader die maximaal 10 Watt levert.
 2. Een e-sigaret met een batterij die los moet worden geschroefd van de verdamper, om hem aan een usb lader te koppelen om hem op te laden. Je kunt op dat moment niet verder dampen en is een tweede batterij handig.
 3. Een e-sigaret die een usb aansluiting heeft en die opgeladen kan worden tijdens het dampen. Dit is een e-sigaret met batterij met pass-through mode.
 4. Een e-sigaret met regelbaar vermogen, dat je de intensiteit zo kan instellen voor een beste dampervaring. Vaak zijn die in variable volt (VV) of variable wattage (VW).
 5. E-sigaretten met verwisselbare batterijen die je in een externe lader kan opladen via het netstroom.


 

 

webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop