logo website

De bijwerkingen

Hetgene wat je dampt, komt voor een deel via je longen in je bloedbaan terecht. De bijwerkingen worden worden veroorzaakt door de stof die je binnen krijgt en ook de afbraakproducten.

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen:
 • de damp die in je mond komt, je neus, je keel en je longen
 • de stoffen die in je bloedbaan terecht zijn gekomen
Omdat Propyleen Glycol water aantrekt, zorgt dit ervoor dat je mond, keel, neus en bovenste gedeelte van je longen droog aan kunnen voelen. Je krijgt dan de behoefte om meer water te gaan drinken. Blijven deze bijwerkingen in te hoge mate aanwezig, dan kan het zijn dat u allergisch bent voor PG.

Het is ook van belang te weten wat er gebeurt als de stoffen in je bloedbaan terecht komen.

Propyleen Glycol (PG):

De maximale dagelijkse hoeveelheid die een volwassene binnen mag krijgen is gesteld op 400mg/kg lichaamsgewicht (bron). Wanneer je dus 80kg weeg, komt dit uit op maximaal 32 gram Propyleen Glycol per dag. Omdat de meeste dampers niet meer dan 5ml e-juice roken waarvan de meesten zitten op maximaal 80% PG, en slechts een klein deel van de damp wordt opgenomen in de bloedbaan, betekent dit dat de meeste dampers ver onder de maximale toegestane hoeveelheid zitten.

Maar een andere bron zoals de WHO (World Health Organization) heeft dit max. gesteld op 25mg/kg/dag gesteld. Verder moet worden uitgezocht waar dit grote verschil vandaan komt. Voor iemand van 80kg zou dit uitkomen op 2 gram/dag.

Onder normale omstandigheden wordt PG gedeeltelijk (12-45%) door de nieren, onveranderd uitgescheiden. De resterende hoeveelheid PG wordt door de lever omgezet in melkzuur.
Vervolgens wordt de melkzuur verder gemetaboliseerd tot pyrodruivenzuur en uiteindelijk ontstaan kooldioxide en water (bron).

Lactaat is overigens niet hetzelfde als melkzuur, dit terwijl op veel websites deze twee aan elkaar gelijk worden gesteld. Melkzuur is een zuur, welke gedeeltelijk oplost in water (Ph=7) en wanneer die is opgelost, valt die uiteen in een Lactaat ion en een H+ ion. Je kunt ionen vergelijken met keukenzout (NaCl NatriumChloride) welke opgelost in water uiteenvalt als Na+ en Cl- ionen. Voor het gemak zullen we het hebben over melkzuur en pyrodruivenzuur.

Ook blijkt er een verschil te zijn tussen L-Propyleen Glycol en D-Propyleen Glycol, waarvan de 2 chemisch gezien elkaars spiegelbeelden zijn. De L-variant is linksdraaiend en de D-variant rechtsdraaiend :


Boven: L-Propyleen Glycol / L-Lactaat (opgeloste L-melkzuur)
Onder: D-Propyleen Glycol / D-Lactaat (opgeloste D-melkzuur)
Rechts: Pyrodruivenzuur (pyruvaat met H+ ion)

De Propyleen Glycol die in e-sigaretten wordt gebruikt, zijn vaak een mix van L-PG en D-PG. Echter de afbraak kan dus verschillend zijn.
 • L-Propyleen Glycol wordt omgezet in L-melkzuur
 • D-Propyleen Glycol wordt omgezet in D-melkzuur
L-melkzuur wordt door je lichaam minder makkelijk afgebroken dan D-melkzuur. Een Propyleen Glycol vergiftiging wordt meestal veroorzaakt door een opeenhoping van L-Propyleen Glycol en L-melkzuur. Rechtsomdraaiende D-melkzuur wordt door de lever snel afgebroken, maar linksomdraaiend L-melkzuur moeilijker. Wanneer daar teveel van wordt geconsumeerd, dan kan het lichaam verzuren. In de darmflora wordt er overigens grote hoeveelheden links- en rechtsdraaiende melkzuur aangemaakt vanuit suikers en vezels.

Dus voorlopige conclusies:
 • Te droge keel en mond, wordt veroorzaakt door een te groot aandeel van PG in de e-juice, probeer dan een e-juice met een groter aandeel van VG
 • Wanneer de bovengenoemde symptomen niet zijn verdwenen na een aantal werken, dan kunt u allergisch zijn voor PG. Probeer dan een e-juice op basis van VG.
 • Spierpijn wordt veroorzaakt door teveel melkzuur productie
 • Veel zweten wordt veroorzaakt door teveel L-melkzuur productie
Vegetable Glycerine:

Eigenschappen in vergelijking met Propyleen Glycol:
 • geeft meer damp af
 • haalt de smaakstoffen minder goed over en dus zijn meer smaakstoffen nodig
 • geeft minder gier (raar woord) , ookwel throat hit genoemd
 • is milder dan PG
 • droge mond en droge keer, maar minder dan PG
 • veel hogere verdampingstemperatuur dan PG
 • kans dat mensen allergisch zijn voor VG is erg laag
 • VG is veel minder toxisch dan PG en ligt op een paar grammen per kg lichaamsgewicht, veel meer dan de 25mg/kg
 • zoetere smaak dan PG
 • boven de 280 graden Celcius wordt Acrole├»ne (giftig) gevormd en VG kookt bij 290 graden Celcius. Omdat 100% zuivere VG niet bestaat en deze maximaal 99% is, en de rest water, zal het kookpunt iets lager zijn. Overigens kookt PG bij 188.2 graden Celcius. Ben je allergisch voor PG, dan kun je ervoor kiezen om de VG met 10-20% van het totaalgewicht aan te vullen met gedestilleerd water. Hiermee zorg je ervoor dat het kookpunt onder de 280 graden blijft.
Polyethylene Glycol (PEG or PEG400):

 

webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop