logo website

Uitleg over Watt, Voltage en Stroom

Vaak lees je al snel over termen als Voltage, mAh en weerstand van een spoel, en ik zal proberen hieronder wat uitleg te geven voor meer duidelijkheid.
De batterij levert de stroom, welke door een spoel gaat. Deze spoel wordt warm en zorgt ervoor dat de vloeistof wordt verwarmd en deze verdampt om te kunnen inademen. Een spoel kun je het beste vergelijken met een dun ijzerdraad welke je ook ziet in zo'n ouderwetse broodrooster of een fohn.

Om te beginnen is het handig dat je begrijpt hoe Voltage, Stroom, Weerstand en Vermogen tot elkaar in verhouding staan. Die termen kun je het beste vergelijken met een waterleiding.
Hoe breder die waterleiding, hoe lager de weerstand en hoe hoger de stroom water die erdoor heen kan. Spanning kun je het beste zien als drukverschil, maar is iets moeilijker voor te stellen. Zie het als dat je op de 3de verdieping van je woning, minder waterdruk hebt als op de begane grond.

Voor elektriciteit heb je de volgende formules: 

Voltage (V) = Stroom (I in Ampere) * Weerstand (Ohm)
Vermogen (P) = V * I =   Stroom * Stroom * Weerstand

Stel je hebt een batterij die 4 Volt levert en je spoel heeft een weerstand van 4 Ohm, dan is de stroom die er doorheen gaat 1 Ampere. Het vermogen wat er dan door je spoel heengaat is 4 Watt. Hoe meer vermogen er door je spoel heen gaat, hoe meer damp er wordt geproduceerd.

Stel de weerstand van je spoel is 2 Ohm, dan kan er meer stroom doorheen gaan. In dat geval gaat er 2A stroom doorheen.
Het vermogen is dan 8 Watt.
Bij 1 Ohm is het vermogen 16 Watt.

Dus de stelregel is, hoe lager de weerstand van je spoel, hoe hoger de stroom en hoe hoger het verdampend vermogen.

Een batterij heeft een bepaald voltage, bijvoorbeeld 4 Volt en een specificatie van bv. 2000 mAh. Dit betekent niet dat de batterij maximaal 8 Watt kan leveren. Het gaat hier om 8 Watt voor een uur lang. Wel kan afhankelijk van de kwaliteit van de batterij, deze langdurig de dubbele hoeveelheid stroom leveren, bijvoorbeeld 4A, wat overeenkomt met 16 Watt. Vaak is de hoeveelheid stroom voor korte pulsen (5-6 seconden) het dubbele daarvan, namelijk 8A, wat overeenkomt met 32 Watt.

Dus je type batterij bepaalt het maximale vermogen voor een bepaalde tijd, en de weestand van je spoel bepaalt het maximale vermogen. Hoe lager de weerstand, hoe meer vloeistof er kan worden verdampt.

 

webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop